Wat doen we? Nieuwe activiteit

Op dit moment gaat het PMEB voor de wind: dit betekent niet alleen meer medewerkers, maar vooral uitbreiden van onze activiteiten.

Vanaf nu kunnen wij het traject van ons stappenplan van project management uitbreiden: voordien startte het traject meestal van zodra een opdrachtgever lastenboek en plannen had. Nu kunnen wij de service bieden om het project ECHT vanaf nul te begeleiden, waardoor vanaf het prille begin, samen met opdrachtgever en ontwerper, budget en timing strakker in de hand gehouden wordt.

Dit betekent:

 • In eerste instantie, op basis van een eerste idee van de opdrachtgever/klant, een haalbaarheidsstudie aan de hand van een volumestudie opgemaakt. Een “pré-ontwerp” wordt gemaakt van het programma van het gebouw of project, in samenspraak met de opdrachtgever/klant, zodat de grootte en indeling van het gebouw of omvang van het project wordt bepaald.
 • Op basis van de volumestudie wordt het budget berekend voor het project, waardoor de klant zijn financiële mogelijkheden kan aftasten en de voor hem de belangrijke rentabiliteit van het project bepalen. Van zodra hij zijn “GO” geeft, kan dan de volumestudie omgezet worden naar een effectief ontwerp.
 • Dit ontwerp houdt in opmaken van plannen volgens het programma van het gebouw of project naar zijn definitieve vorm zowel inhoudelijk als esthetisch.
 • De daarop volgende stap is dan het opmaken van het dossier voor de omgevingsvergunning om dan het dossier in te dienen.
 • In afwachting van de omgevingsvergunning kan het dossier voor uitvoering worden voorbereid, mits akkoord van de opdrachtgever/klant: op punt stellen van budget aan de hand van de definitieve plannen, bepalen of we met een algemene aannemer verder werken, dan wel met gescheiden aannemingen, waarbij wij dan ook de planning en coördinatie uitvoeren, uitsturen van de prijsaanvragen, opmaken van de prijsvergelijkingen en vastleggen van de aannemers.
 • Nadien wordt het project afgewerkt zoals voorheen.

Hieruit volgt dat er in ons stappenplan een aantal nieuwe stappen bijkomen: hiervoor verwijs ik naar ons 9 stappenplan ( https://www.pmeb.eu/projectmanagement/ ): tussen stap 4 en stap 5 komen er een drie stappen bij:

 • Stap na stap 4: opmaken van de haalbaarheidsstudie en bepalen van het budget op basis van de volumestudie.
 • Volgende stap: Na goedkeuring van de opdrachtgever wordt het ontwerp van het project opgemaakt in samenspraak met de opdrachtgever en officiële instanties.
 • Volgende stap: nadat het ontwerp voldoet aan de inhoud en de esthetische aspecten van de opdrachtgever, wordt het dossier omgewerkt voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.
 • Stap 5: naast de elementen beschreven in stap 5 van de website wordt inhoud gegeven aan de uitvoering der werken (algemene aannemer of gescheiden aannemingen) en worden de administratieve voorbereiding van het project uitgevoerd.

Concreet :

 • Onze structuur is qua medewerkers aangepast, dat heeft U in onze vorige blog kunnen lezen, dit betekent dat deze nieuwe activiteit onmiddellijk kan worden gestart.

Wij hopen dan ook dat wij op deze manier onze klanten/opdrachtgevers nog beter kunnen begeleiden bij hun toekomstige bouwprojecten.

Nick BOCKEN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.